MEDIJSKE OBJAVE‎ > ‎Novice‎ > ‎

Vladni pogajalci in Fides dosegli sporazum in glavni stavkovni odbor sprejel sklep o o zamrznitvi splošne stavke!

objavljeno: 22. nov. 2016 09:10 avtor: Sindikat OSO KS90

Glavni stavkovni odbor sindikata Fides je po ponedeljkovih pogajanjih z vlado sprejel sklep o zamrznitvi splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov.

Tudi je pooblastil predsednika sindikata Konrada Kuštrina za podpis stavkovnega sporazuma z vlado, so danes sporočili iz Fidesa. Stavkovnih aktivnosti tako ne bodo izvajali do 23. januarja.

"Članice in člani glavnega stavkovnega odbora Fides so izrazili zadovoljstvo s sprejetimi normativi in standardi, ki pomenijo več časa, ki ga bo imel zdravnik za bolnika. Podpisniki sporazuma se namreč strinjajo, da se potrdi standarde in normative iz Modre knjige standardov in normativov zdravnikov in zobozdravnikov, s ciljem kadrovskega načrtovanja in doseganja povprečja števila zdravnikov v državah EU," so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost.

Izrazili so zadovoljstvo, da so se podpisniki sporazuma dogovorili, da se nemudoma nadaljujejo pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi zdravnikov in zobozdravnikov z zahtevo, da se prednostno uredi položaj specializantov in mladih specialistov. Njihov status namreč danes ni ustrezno urejen in naravnost sili mlade zdravnike k odhodu v tujino, so poudarili.

Članice in člani glavnega stavkovnega odbora Fidesa pričakujejo, da se bodo pogajanja in usklajevanja za izboljšanje zdravstvenega sistema nadaljevala v najkrajšem času. Kot so še pojasnili, v času zamrznitve stavke niso razrešili glavnega stavkovnega odbora in stavkovnih odborov po enotah sindikata.

Zdravniki so od 8. novembra stavkali tako, da so omejili svoje delo na 40 ur tedensko. To je že po nekaj dneh povzročilo težave zlasti v tistih zdravstvenih ustanovah, kjer morajo zdravniki zaradi pomanjkanja kadra delati nadure, da delo poteka kolikor toliko normalno. Tako so že v prvih dneh stavke začeli odpadati nekateri nenujni posegi in pregledi, v drugem tednu stavke pa se je obseg izpada programa le še povečal.

Comments