Ob prihajajočem prazniku dela

V Obalni sindikalni organizaciji – KS 90, ki letos praznuje že 30 let obstoja, imamo močno in dolgo tradicijo organiziranja praznovanja praznika dela, saj vse od ustanovitve naprej na vsak predvečer praznika dela (najprej na Socerbu, nato v San Simonu, sedaj pa že več kot dve desetletji na Markovcu) poskrbimo, da zagorijo kresovi. V opomin in spomin na BOJ delavcev v Chicagu davnega leta 1886, ki je terjal tudi smrtne žrtve, saj so pod streli kapitalistične države padli pogumni delavci, ki so se solidarno, enotno in predvsem odločno potegovali za boljše delovne razmere, višje mezde in krajši delovni čas.

Vse ta načela solidarnosti, enotnosti in odločnosti se prepletajo tudi skozi celotni spremljevalni program praznovanja praznika dela, ki temelji na druženju vseh generacij, kjer lahko udeleženci vsaj za en večer pozabijo na tegobe, ki nam jih vedno znova povzroča sistem, ki temelji na izkoriščanju, razslojevanju, korupciji  in sistemskem ustvarjanju revežev. V Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 smo kljub razglašeni epidemiji do nedavnega izvajali vse aktivnosti za izvedbo prireditve, pa čeprav v okrnjeni obliki, saj živimo ravno v času, ko so vrednote, ki bi morale krasiti vsako sodobno civilizirano družbo, najbolj napadene. Soočamo se namreč z vedno hujšimi oblikami napadov na osnovno človeško in s tem tudi na delavsko dostojanstvo, z omejitvami, ki so bile še nedolgo nazaj del le totalitarnih sistemov, z izigravanjem socialnega dialoga in predvsem vedno novih oblik klientelizma, ki vedno znova polaga račune slovenskemu delavstvu.

V naraščanju so odpuščanja, kršitve delovnopravne zakonodaje, država pa ponovno brezglavo sledi zahtevam kapitala po več milijardnih vložkih za preživetje obstoječega sistema ter tudi rahljanja že izborjenih delavskih pravic iz preteklosti. Ponovno pa se pozablja na delavca, ki je že davnega leta 1886 zahteval boljše delovne razmere, višje mezde in krajši delovni čas. Zavoljo preživetja sistema so napadene pred več kot 130 leti izborjene pravice (delovne razmere, delovni čas) in temu je potrebno odločno reči STOP! V sedanjem času, ko nas napadajo epidemije nestrpnosti, ustrahovanja ter lažnih novic, moramo odgovoriti z epidemijo solidarnosti, enotnosti in odločnosti, saj nam je dana možnost in priložnost, da naredimo družbo bolj človeško in delo bolj cenjeno in spoštovano! V Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 smo proti kakršnemu koli poslovnemu modelu, ki ne bo na prvo mesto pred interesi kapitala končno postavil človeka in zato pozivamo vse aktivne in do danes neaktivne otroke, mladostnike, delavce in upokojence, da zaradi prepovedi množičnega zbiranja ob mednarodnem prazniku dela letos na predvečer praznika dela, dne 30.4.2020 ob 20:30, ko običajno udeleženci pohoda simbolično z baklami prižgejo kres na Markovcu, poslušajo himno delavskega gibanja »internacionalo« ter s tem prižgejo močan ogenj v svojem srcu, ki bo gorel dolgo. Prav tako pozivamo vse, da si v teh časih, ko smo doma več kot običajno, ogledajo filme na tematiko delavskega gibanja in boja (Deux jours, une nuit, The Navigators, The Grapes of Wrath, Made in Dagenham, Sorry We Missed You).

ŽIVELA prvi in drugi maj in vsi, ki ste željni sprememb, prižgite ogenj v svojih srcih s predlaganimi aktivnostmi (glasba, filmi); sprožimo epidemijo sprememb, katerih posledica bo ta, da se delu vrne čast in oblast in pošlje v preteklost sistem, ki temelji na izkoriščanju, razslojevanju, korupciji in sistemskem ustvarjanju revežev!

Delavski pozdrav!!!

Damjan VOLF

Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije – KS 90