Praznik dela

V Obalni sindikalni organizaciji – KS 90, ki že več kot 31 let skrbi za postavljanje meja kapitalu ter vse napore usmerja v zagotavljanje dostojnega plačila za opravljeno delo in varnega ter zdravega delovnega okolja, imamo močno in dolgo tradicijo organiziranja praznovanja praznika dela. Vse od ustanovitve naprej smo namreč na zadnji dan v mesecu aprilu (najprej na Socerbu, nato v San Simonu, sedaj pa že več kot dve desetletji na Markovcu) poskrbeli, da je zagorel kres, ki je vedno znova in znova vse prisotne in širšo javnost opominjal, da je delavski boj še kako živ in nujno potreben, saj so še kako sveži spomini tako na boj delavcev v Chicagu davnega leta 1886, kot tudi na boj slovenskih železničarjev, ki se je odvijal davnega leta 1920 in v katerih so ugašala tudi človeška življenja. Živimo namreč v času, ki je za obstoj dostojnih delavskih pravic prelomen, če ne že ključen, saj je sistem, ki temelji na izkoriščanju, razslojevanju, korupciji in sistemskem ustvarjanju revežev dobil v trenutni zdravstveni situaciji ponovno priložnost za nadgradnjo in s tem tudi za morebitno preživetje.

Slovenski delavci smo že v letu 2013, ko smo imeli idealno priložnost, da krivični sistem upravičeno potisnemo na odpad zgodovine, soglašali z logiko, ki so nam jo vsiljevali tudi izbranci ljudstva, da »najprej odpremo mošnjiček šele potem razmišljajmo o smotrnosti le tega« in s tem pristali na dokapitalizacijo takrat še slovenskih bank (sedaj že tuje (NLB, NKBM) ali likvidirane banke (Factor banka, Probanka)) v višini skoraj 5 milijard EUR ter s tem omogočili ne samo preživetje sistema, ampak celo njegovo nadgradnjo. Kapitalizem se namreč razvija v ciklusih, kjer si sledijo obdobja rasti in padca in v vsem razumljivem žargonu bi lahko rekli, da v sistemu rotirata obdobje grabeža in obdobje boja za ohranjanje nagrabljenega ter posodabljanja za boljše delovanje le tega.

Ponavlja se nam že videna zgodba iz leta 2013, le da jo je v letu 2020 sprožila zdravstvena situacija in sistem ponovno zahteva brezkompromisno več milijardne vložke našega davkoplačevalskega denarja in potrjuje se teza, da je obstoječi sistem vir težav in nikakor ne bi smel biti del rešitve, kot se to ponovno dogaja DANES.

Ob vsem tem pa se brez trohice sramu dogaja istočasno tudi nadgradnja sistema, ki ga bo naredila še močnejšega s predvideno davčno reformo, ki jo predlagajo naši izvoljenci ljudstva, s katero bi se davčno razbremenilo v večini najbogatejše in uvedlo socialno kapico, kar bi brez pretiranega premisleka vodilo v še večjo razslojevanje družbe na zelo bogate in zelo revne ter začetek konca našega celotnega družbenega sistema, ki temelji na medsebojni solidarnosti. Da podkrepimo dogajanje zadnjega dobrega leta z uradnimi številkami je tu alarmanten podatek Fiskalnega sveta RS, da nas je davkoplačevalce pomoč sistemu do sedaj stala že blizu 4 milijarde EUR. Ob tem je potrebno še poudariti, da je primanjkljaj državnega proračuna po začasnih podatkih v prvih treh mesecih 2021 znašal že skoraj 1,3 milijarde EUR, kar je skoraj polovica s proračunom predvidenega primanjkljaja za celo leto 2021.  Letni proračun RS za leto 2021 po že četrti korekciji predvideva možnost 14,32 milijarde EUR letne porabe ob tem, da lahko proračunski primanjkljaj znaša celo 8,6 odstotka BDP.

Ob tem pa se v Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 soočamo z vedno hujšimi oblikami napadov na osnovno človeško in s tem tudi na delavsko dostojanstvo, z omejitvami, ki so bile še nedolgo nazaj del izključno totalitarnih sistemov (prepovedi zbiranja), z izigravanjem socialnega dialoga in načrtnim brisanjem mej dovoljenega v imenu zagotavljanja akumulacije kapitala. Istega kapitala, ki prepogosto zasleduje pot lastnega plemenitenja in ki na delavce gleda prepogosto le kot na strošek in sredstvo za dosego lastnega cilja. Prav tako je nedopustno, da živimo v državi brez prave resne gospodarske strategije ter s šibkim inšpekcijskim nadzorom in da so delavci prepogosto lahke tarče za delodajalce z delovnimi mesti z nizko dodano vrednostjo, ki zagotavljajo zgolj minimalno plačo in so močno podvrženi kršitvam delovnopravne zakonodaje. Menimo namreč, da si slovenski delavec zasluži več kot le minimalno plačo. Slednjo po zadnjih podatkih prejema celo več kot 60 tisoč delavcev in iz meseca v mesec jih je več, to pa tudi zaradi tega, ker je država prisluhnila kapitalu in delodajalcem celo z interventno zakonodajo omogočila, da jim za delavce na minimalni plači subvencionira del njihovega stroška za delo. Zato imamo torej gospodarstvo, ki je s pomočjo države stimulirano, da ustvarja delovna mesta z minimalno plačo in s tem posledično ustvarja dodatno revščino namesto, da bi delavcem omogočila, da bi se lahko s pošteno opravljenim delom rešili revščine in zaživeli spodobno in dostojno življenje.

Zato moramo v sedanjem času, ko nas že več kot eno leto napadajo epidemija nestrpnosti, prepovedi druženja, ustrahovanja ter lažnih novic, odgovoriti z epidemijo solidarnosti, enotnosti in predvsem odločnosti, saj nam je ponovno dana možnost in priložnost, da oplemeniteni z izkušnjo iz leta 2013 naredimo družbo dokončno bolj človeško in delo bolj cenjeno in spoštovano, saj ne smemo pristati na logiko kapitala, odtujevanja in sovražnosti!

V Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 ob bližajočem prazniku dela opozarjamo tudi na načrtno zmanjševanje delavskega organiziranja, saj so nam v imenu zdravstvene situacije že drugo leto zapored onemogočili praznovanje praznika dela, prav tako opažamo vedno večjo tendenco dela na daljavo, pri katerem se delovno mesto prenese v dnevne sobe, kuhinje in spalnice delavcev ter se s tem prepogosto delovni čas razvleče čez cel dan in ob tem tudi onemogoči izmenjavo informacij in združevanje delavstva v tako imenovano kritično maso, ki bi se lahko uprla pohlepu kapitala. Zato odločno poudarjamo, da smo proti kakršnemu koli poslovnemu modelu, ki ne bo na prvo mesto pred interesi kapitala dokončno postavil človeka in zato pozivamo vse aktivne in do danes neaktivne mladostnike, delavce in upokojence, da se aktivirajo, saj ne smemo več pristati na logiko slabih rešitev in nadaljevanja sistema, ki temelji na razslojevanju in družbeni neenakosti, ki je vir težav in nikakor ne sme biti več del rešitve. Nesporna posledica trenutnega sistema je, da le ta ustvarja okolje, v katerem delavci tekmujejo eden z drugim in da ni dovolj delovnih mest za vse, da ljudje vedno znova in znova ostanejo brez služb, brez vseh delavskih pravic ter pogosto brez možnosti urejenega družinskega življenja. V Sloveniji potrebujemo trajnostno strategijo lastništva naših podjetij, strategijo, s katero bi dodano vrednost novih tehnologij usmerili široko med slovensko populacijo, s katero bi zavarovali kvalitetna delovna mesta z zavidljivo dodano vrednostjo. Potrebujemo strategijo, ki bo ponujala nove in prepričljive karierne priložnosti za mlade ter zagotavljala dostojnejša plačila za pošteno opravljeno delo ter pokojnine, ki bodo omogočale človeku vredno in dostojno preživljanje starosti. Lastništvo zaposlenih bi moralo biti osrednji element strategije, kar bi nam zagotavljalo gospodarjenje nad lastno usodo in ne kot se dogaja sedaj, ko smo izključno orodje v rokah tujega ali domačega kapitala, ki mu prepogosto predstavljamo le idealno razmerje med ceno dela, našo marljivostjo in strokovnostjo in ko se cena dela dvigne kapitalist enostavno zapre tovarno po tem, ko je po veliki verjetnosti v preteklosti že prečrpal državne subvencije ali pomoči.

Zato v Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 odločno in ponosno povemo ŽIVELA prvi in drugi maj! Vsi, ki ste željni sprememb, prižgite ogenj v svojih srcih in sprožimo pravo epidemijo sprememb, katerih posledica bo ta, da se delu ponovno povrne čast in oblast in se pošlje na odpad zgodovine trenutni sistem, ki temelji na izkoriščanju, razslojevanju, korupciji in sistemskem ustvarjanju revežev!

Zdravilo za kapitalizem je namreč v rokah delavcev, njihovem organiziranju in lastništvu v podjetjih. Dodatna prednost delavskega lastništva je v tem, da ni zgolj socialni korektiv. Podjetja, ki se odločijo za delavsko lastništvo so v primerjavi s konkurenco veliko bolj produktivna, imajo višjo stopnjo preživetja na trgu, manj odpuščanj, višje plače in večja pokojninska varčevanja za svoje zaposlene. Sedaj je pravi čas, da finančne vložke nas davkoplačevalcev, ki se približujejo 4 milijardam EUR,  spremenimo v lastniške deleže podjetij, ki bodo zagotavljala možnost dostojnega plačila za opravljeno delo in varnega delovnega okolja in ne zgolj minimalnega plačila in hitro izgubljenega zdravja!

Delavski pozdrav !!!

Damjan VOLF

Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije – KS 90

29.4.2021