Praznovanje praznika dela s kresovanjem na Markovcu

V nedeljo, 30. aprila 2023, je Obalna sindikalna organizacija – KS 90 organizirala že tradicionalno prireditev v počastitev 1. maja – mednarodnega praznika dela. Okoli 20. ure so se pohodniki, zbrani pred Taverno v Kopru, z baklami podali do parka ob Osnovni šoli Antona Ukmarja. Tam je zbrane nagovoril generalni sekretar Damjan Volf, nato je sledil prižig kresa ob spremljavi Pihalnega orkestra Marezige in nastop dua Dober dan.

V nadaljevanju objavljamo nagovor generalnega sekretarja Damjana Volfa:

“Spoštovani pohodnice, pohodniki, spoštovani aktivni državljani in državljanke,

na predvečer praznika dela bodo tudi danes zagoreli pravi kresovi ob prisotnosti aktivnega delavstva v spomin in opomin na dogodke, ki se ne smejo več ponoviti. Živimo namreč v času, ko je še toliko bolj jasno, da nobena delavska pravica ni podarjena ampak je vsaka izjemno trdo priborjena. V Sloveniji nimamo razlogov za pretirano veselje ob prazniku dela, saj je kapitalu ob pomoči politike v zadnjih več kot treh desetletjih uspelo popolnoma razvrednotiti delo oziroma poklice in s tem ponižati osnovno delavsko in s tem tudi človekovo dostojanstvo. V Sloveniji imam rekordno število zaposlenih, potrebe po delavcih je večja od ponudbe in namesto, da bi cene dela rasle, kar bi bilo povsem legitimno, se povečuje število prekarnih oblik zaposlovanja, ki najbolj prizadenejo mlade, ki šele vstopajo na trg delovne sile. Tisti, ki pa imajo to srečo, da delajo v delovnem razmerju, pa prepogosto delajo za nedostojno plačilo saj že vsak šesti prejema dodatek do minimalne plače in s tem smo absolutni rekorderji v EU, 2/3 zaposlenih v RS ne prejme niti zneska povprečne plače v RS, oziroma 1/3 zaposlenih v RS ne prejme niti 1000 EUR neto plače. Zaradi pomanjkanja poceni delovne sile in še vedno porazne organizacije delovnega procesa, ki je v izključni domeni delodajalcev, so z njihove strani vedno večji pritiski na fleksibilnost delovne sile, kar pomeni vedno daljši delovni čas, vedno manj letnega dopusta in posledično vedno manj varno in zdravo delovno okolje in samo v letu 2022 je bilo 21 priznanih smrtnih žrtev na delovnem mestu in ustvarjeno rekordno število bolniških odsotnosti, in sicer 17 milijonov delovnih dni, kar nas je davkoplačevalce stalo že rekordnih več kot 713 milijona eurov. Ekstremno se nam povečuje število izdanih invalidskih odločb 3. in 2. kategorije, kjer delavec ni več sposoben opravljati svojega poklica in ga delodajalec zavoljo tega odpusti in smo že pri številki 30 tisoč odpovedi invalidom, medtem ko smo jih imeli samo dve leti nazaj samo 20 tisoč. Več kot polovico slovenskih upokojencev, ki je prišlo do polne pokojninske dobe brez odbitkov, prejema pokojnino manj kot 800 EUR in s tem prepogosto padejo pod prag revščine, zato se iz leta v leto povečuje število upokojencev, ki morajo nadaljevati z delom tudi po izpolnitvi vseh pogojev za starostno pokojnino in jih je že krepko čez 10 tisoč. Slovenija je ena izmed redkih držav v Evropski uniji, v katerih se je v letu 2022 dvignila stopnja tveganja revščine in z dohodkom nižjim od praga tveganja revščine v Sloveniji živi že vsak 8. prebivalec Slovenije, med njimi skoraj 100 tisoč upokojencev in skoraj 50 tisoč delovno aktivnih. Po drugi strani pa so se dobički podjetij v RS iz leta 2020 v 2021 skoraj podvojili in je 100 najbogatejših Slovencev samo v zadnjem letu povečalo svoje premoženje za 15 odstotkov oziroma še za dodatno milijardo EUR.

Zato je DOVOLJ izkoriščanja večine na račun manjšine in potrebno je spremeniti našo državo iz davčne oaze za kapital in njihove dobičke v državo, kjer bo dostojno plačilo in zdravje zaposlenih na prvem mestu, ob tem pa omejiti vse politične in lobistične pritiske, ki bodo za posledico lahko imele brezvestno bogatenje kapitala na račun cenene delovne sile in njihovo uživanje v premoženju brez pravičnega prispevka k solidarni družbi. Potrebujemo torej sistem, ki bo pred interese kapitala dal interes slehernega delavca, človeka in bo zagotavljal tako dostojne osnovne plače, s tem tudi dostojne pokojnine ter ponujal delo v varnih in zdravih delovnih okoljih po modelu 8 ur dela, 8 ur prostega časa in 8 ur počitka. Sistem, kjer slabi odnosi in preobremenjenost in skoraj neskončen in nedoločen delovni čas ne bo več del vsakdana in sistem, kjer bodo lahko tudi dolgotrajno brezposelni, ki so pogosto še starejši delavci in invalidi, opravljali svoje delo v skladu s svojimi zmožnostmi in s tem sami poskrbeli za svojo prihodnost. Zato moramo vsi skupaj v sedanjem času, v katerem poskušata neoliberalizem in populizem na krilih socialne krivičnosti in ljudskega gneva spodkopavati vse legitimne poskuse, ki bi lahko kakorkoli ogrozile neoliberalne pozicije moči, odgovoriti s povečano stopnjo strpnosti, solidarnosti, enotnosti in predvsem odločnosti, da delo naredimo bolj cenjeno in spoštovano in to tudi zavoljo najbolj ekstremnih oblik delavskega boja.

ŽIVEL prvi in drugi maj, praznik dela oziroma kot pravijo naši italijanski prijatelji EVVIVA IL PRIMO MAGGIO in ponosni pohodniki prosim z baklami pogumno prižgite kres, se danes prijetno podružite in jutri mora nastopiti nov dan, dan vaših aktivnosti, kjer bodo združeni vrnili delu čast in oblast!!!”

Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali pri pripravi in izvedbi prireditve.

Za pomoč pri lažji izvedbi dogodka se zahvaljujemo tudi družbam: Delfin Hotel ZDUS d.o.o., Luka Koper d.d., Adriaing d.o.o., Automatic servis d.o.o., Mercator d.o.o., Fructal d.o.o. in Marjetica Koper d.o.o.