Novinarska konferenca “Luka Koper, vsak dan vaše tišine vas več stane”

V četrtek, dne 1. junija 2023, je pred Luko Koper potekala skupna novinarska konferenca Obalne sindikalne organizacije – KS 90, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Društva Delavska svetovalnica in Pisarne delavske pravne zaščite Sonce Slovenije. Na novinarski konferenci so Damjan Volf (generalni sekretar OSO – KS 90), Ana Jakopič (izvršna sekretarka OSO – KS 90), Peter Majcen (predsednik KS 90 Slovenije), Goran Lukič (Delavska svetovalnica) in Marko Blatnik (Sonce Slovenije) upravo Luke Koper pozvali k poravnavi z nekdanjimi delavci IPS in ukinitvi drugega in tretjega stebra v obstoječem tristebrnem sistemu. Svoj poziv so utemeljili s sodbo Vrhovnega sodišča RS, ki je ugotovilo, da so bili ti delavci neenakopravno obravnavani in razsodilo, da vsem delavcem, ki so kadarkoli delali pri “izvajalkah pristaniških storitev” (IPS), pripada denarna odškodnina za razliko od plače, ki so jo prejeli in tisto, ki bi jo morali prejeti od Luke Koper.

Dodatno je bilo izpostavljeno, da je trenutno na sodišču v obravnavi 40 tožb, v pripravi pa še 300 novih zahtevkov. Če Luka Koper predloga sindikatov in delavskih organizacij ne bo sprejela, bojo s 1. 7. 2023 pričeli z vlaganjem vseh 300 zadev na Delovno sodišče v Kopru.

Več si lahko preberete in ogledate v spodnjih prispevkih z dne 1. junija 2023:

Primorska kronika – od 3:38 dalje

24ur.com